Muziek en gebarentaal

Als horende kan ik ten volle genieten van muziek. Met een beetje geluk versta ik zelfs de tekst. Ik heb begrepen dat slechthorenden het vooral moeten doen met de bas. Die kan je namelijk voelen…

Videoclips kunnen wellicht de bas verrijken. De clip geeft de sfeer en soms zelfs een verhaallijn. Misschien kan er zelfs een beetje worden lip gelezen. Vroeger had MTV of TMF nog een uurtje ondertitelde clips. Ook voor horenden handig: kon je tenminste lezen wat je moest meezingen in plaats van wazige “het klinkt ongeveer zo”-tekst. 😀

Uit mijn hoofd ken ik maar twee clips waar ook gebarentaal in voor komt: “True Faith” van New Order en “God is a DJ” van Faithless.

Als je er even over nadenkt zal het je niet verbazen dat er (nog) geen universele gebarentaal is. In Nederland kennen we NGT (Nederlandse Gebarentaal). Daarnaast bestaat er onder andere BST (British Sign Language) en AST (American Sign Language). Ook de engelstaligen onderling komen er dus niet uit. “Ook” want het Nederlands kent ook nog VGT, jawel Vlaamse Gebarentaal. Iets universeels is, heb ik gelezen, in de maak.

Waarom opeens deze belangstelling? Tsja, die blik van dat grijze meisje in “True Faith” en haar gebaren die ik kon begrijpen dankzij de tekst. De rijkdom van horen en zien…

Ik nodig je van harte uit om je clips met gebarentaal in de comments te dumpen…

noot

5 Responses to “Muziek en gebarentaal”

 1. Estrella Says:

  Je kent hem denk ik wel, maar de enige die ik zo snel kon bedenken staat hier… http://media.putfile.com/torn2

 2. Estrella Says:

  Hm, vaag…ik had vanmiddag al een linkje gepost hier, nu is het weer foetsie…
  Nog een poging dan: waarschijnlijk ken je deze al, dit was de eerste, en enige, die in me opkwam : http://media.putfile.com/torn2

 3. Estrella Says:

  Hahaha, nog vager, nu staat mijn eerste comment er weer wel…. 😀

 4. MG Says:

  wp een beetje in de war denk ik. Anti-spam instelling blokkeerde even de boel… en weer niet. Je comment(s) kwam(en) dus in de moderation-rij… Mooi nummer!!!

 5. MG Says:

  Rofl! Firefox bevriest… maar uh je bedoelt denk ik deze he? http://www.youtube.com/watch?v=Z2yNzw00mpA

  Schitterend! 😀 😀

Leave a Reply