Eed of belofte, de notaris weet het niet…

Vanavond zag ik hem weer: de reclame voor de “Notaris”. Behoorde vroeger de notaris tot de notabelen met een eerzaam beroep, tegenwoordig zijn ze commercieel. Ik vind dat jammer maar goed, de tijd hobbelt door en we scharen het onder de noemer van vooruitgang.

Waarvoor heb je een notaris nodig? Ze komen onder andere om de hoek kijken bij testamenten, samenlevingscontracten en bij het kopen van een huis. Natuurlijk doen ze nog veel meer interessante dingen. Vrijwel al die dingen zijn verbonden met een belangrijke stap in een mensenleven. Belangrijke dingen die nauwkeurigheid vereisen.

Nu hebben ze deze reclame. Onder stemmige muziek maken toga’s zich klaar om iemand “in te zweren” en een dame maakt zich klaar om dat te gaan doen. Als de ceremonie begint valt de onvermijdelijke laatkomer binnen. (Is dat de komische noot?) Het filmpje heet “Dat beloof ik!”

De eerste gesproken woorden: “Als notaris zweer ik…”. De dame beantwoord de formule met “Dat beloof ik!”. Filmpje!

Nu zijn de waarschuwingen bij het afleggen van een eed niet van de lucht! Een plechtig moment, maak geen fouten! Dan nog zijn er mensen die zeggen “Zo waarlijk helpe mij God allemachtig!”

Er zijn in dit soort gevallen twee keuzes: de eed (“Zo waarlijk helpe mij God almachtig”) als u in god gelooft, de belofte (“Dat beloof ik”) als u dat niet of anders doet. U mag gelukkig zelf kiezen. Volgens mij bestaan er geen mengelmoesje van die twee en aangezien het best wel een serieuze zaak is moet je daar zorgvuldig mee zijn. Zeker als notaris. U begrijpt, er ging iets kriebelen bij mij na het zien van deze reclame en niet alleen omdat mijn tenen zich er van kromden.

Volgens Van Dale is zweren: “een eed of eden afleggen”. Wat is dan een eed afleggen? Van Dale:“plechtige verzekering onder aanroeping van God, dat men de waarheid spreekt of een belofte zal nakomen”. Volgens mij heb je dus als je zweert, God nodig!

Conclusie: Zolang de dame “dat beloof ik” roept legt ze de belofte af en zouden de eerste gesproken woorden “Als notaris beloof ik…” moeten zijn!

Ach…. u zal het waarschijnlijk allemaal een worst zijn, zolang u de erfenis maar krijgt! 😉

sjiek

8 Responses to “Eed of belofte, de notaris weet het niet…”

 1. gerooide Says:

  Je bent erg op de letters, MG….je had notaris moeten worden! 🙂

 2. Xan Says:

  Ik geloof niet in een god, dus ik kan dus geen eed afleggen? hahaha
  Tenenkromend MG..helemaal met je eens.
  En trouwens even geheel of-topic; wat heb je met je site gedaan?
  Hoelang ben ik hier niet geweest? đŸ˜ŗ

 3. MG Says:

  @ Gerooide: Mij niet gezien! 🙂

  @ Xan: Site heeft een nieuwe lay, ben nog aan het kijken of het bevalt. Tot nu toe wel. Ik moet alleen nog wat dingetjes in de code veranderen. Beetje vernederlandsen en wat dingen weg…

  Als je geen eed kan/mag/wil afleggen dan mag je gewoon “de belofte” doen. Dat heeft dezelfde waarde!

 4. Drs. Johan Arendt Happolati Says:

  Heer MG,

  Nieuwe lay volgens mij erg stijlvol. Sober: de belofte dat de inhoud zal primeren op de look.

  Houen zo en ‘keep up the good work!’

  Uw eigenste,

  Drs. Johan Arendt Happolati

 5. Xan Says:

  Ik vind je nieuwe layout wel mooi MG, maar mis het rood een beetje..
  Zal mijn roodtic wel zijn haha 😆

 6. Xan Says:

  Wat ik wÊl jammer vind is dat ik geen mail meer krijg als er een reactie bijkomt onder deze log..

 7. MG Says:

  Ja, dat had ik net voor elkaar maar die plug-in werkt niet op deze lay. snif… 🙁
  Wel kan je via rss op de hoogte blijven… maar of dat handig is…. kweenie ❓

 8. Xan Says:

  Ik kom je gewoon zo af en toe checken MG… 😉

Leave a Reply